In Szaúd-Arábia
Megérkeztünk, mostantól ez a bázisunk, szaúdi otthonunk, munkahelyünk, közösségünk. Ha Rijádba kell menni, az már csak üzleti útnak számít.
 
Bevackolunk a hotelbe és indulunk is egy apartman-lehetőséget megnézni, ez az esti program. Amíg nem találunk, ketten foglalunk el egy nagy, két hálószobás, 2 fürdőszobás, nappalis, konyhás, étkezős komplett, modern lakást egy aparthotelben a jordán kollégával. Míg én írok, ő imádkozik a szomszéd szobában. Majd ha végez, behúzkodom a bőröndjeimet, nem zavarom.
 
……
 
Megnéztük, amit akartunk, de nem tetszett, majd elkezdtünk körözni a városban, és találtunk is egy elég jó minőségűt; külön hálószobája van. Itt nagyon drága az albérlet (ebben az országban), csak hogy érzékeltessem, az összehasonlítható magyarországi lakások bérletének háromszorosánál kezdődnek az apartmanok, ahol nem hányod el magad már az épületbe belépve és nem félsz a szomszédságtól sem. A jobb minőségűek akár a magyar szint hat-hétszeresét is elérhetik és a magyar kiviteli-berendezési színvonaltól még így is elmaradnak. Ha holnap sikerül megalkudni véglegesen, néhányan be is költözünk.
 
Ma este egy kis pizzázóban ettünk, egy kétfős menüt rendeltünk és kiderült, hogy kettő 2,5 literes pepsi jár hozzá, akár akarjuk, akár nem. A partnerem nem akarta, így én nyertem meg. Tényleg vicces volt, ahogy értésünkre adták a kis (nemtudommilyennemzetiségű) pincérek, hogy ez kötelező..:) Persze hazahoztuk a kaja felét, mert itt az aparthotelben nincs reggeli, jó lesz a pizza maradéka, van mikrosütő.
 
Amúgy a városban tényleg minden van, vásárlás, étterem, boltok, bevásárlóközpontok, sport- és wellnessközpont; amit csak akarsz.
 
Egyvalami nincs: kultúrálódási lehetőség. Szaúd-Arábiában a mozi, színház, a tánc és a zene mind tiltott dolog, mert csak megzavarná az emberek fejét, ezért ilyen intézmények ma nem léteznek.
 
Ma megjött a szomáli-angliai kollégánk, aki 13 éve az országban dolgozik. Rengeteget mesélt a szociális háttérről, a szokásokról, amik mind a törzsi múltból erednek és a királyság intézményével megfejelve átszövik a társadalmi és üzleti életet. Fontos tudásra tettünk szert, nyilván elkövetünk a kultúrális különbség miatt hibákat eleinte, de biztosan gyorsan tanulunk majd.
 
 
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search