In Szaúd-Arábia
Tegnap este váratlanul elhívtak, arab nemzetközi asztalitenisz bajnokság van a városban, olimpikonok szaladgálnak mindenfelé. A megnyitóünnepségen a kormányzó herceg mögött ültünk a díszpáholyban, néhány szót váltottunk is, a polgármester pedig már régi kedves ismerősként üdvözöl. 
A helyi vezetőkkel nagyon fontos a jó kapcsolat, nem gondoltam volna, hogy ennyire könnyen megy az ismerkedés, persze, nagyon közvetlenek az emberek. Fontos, hogy majd mi is viszonozzuk a sok meghívást, hogy kézről-kézre adnak. Reméljük, hathatós lesz a segítség és tartósan gyümölcsöző a kapcsolat.
 
Ma reggel ismét egy múzeumba vittek minket, a leghagyományosabb szaúdi reggelivel vártak, sokfajta különleges kávé és tea, érdekesen fűszerezve. A múzeumot egy elhivatott helybéli vezeti, bárki bármikor betérhez hozzá, egy kávéra, egy beszélgetésre, ez is része a helyi kultúrának. A törzsi világban tüzet gyújtottak a sivatagban éjjel, hogy a vándor odataláljon. Kutyákat képeztek ki, hogy odavezessék az utazót. A kutya jutalma egy állat szíve volt, amit a vándornak kellett biztosítani. Senki nem kérdezte 3 napon keresztül, hogy kiféle-miféle vagy, és teljes ellátásban részesültél a háznál.

 

Sokat tanulunk a kultúráról, az örökségről, aminek megértése csak a javunkra válhat hosszú távon.


Visszatérve a búcsúra: Nem láttam még olyat máshol, amit itt: a város azzal támogat családokat, hogy külön ingyen helyet biztosít számukra, ahol az általuk készített portékát, ételt szabadon értékesíthetik. A kezdeményezés neve: Produktív családok. Otthon is lehetne ilyet csinálni, nagy megtartó ereje van.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search