In Szaúd-Arábia

Tegnap a helyi kormányzó irodájába voltunk hivatalosak protokoll látogatásra. A ceremónia következőképp zajlott: először katonák vezettek be a kormányzói épület előcsarnokába, majd a hivatalnokok és végül fegyveres testőrök (helyi viseletbe öltözött emberek töltényhevederrel és egy nagy régi stukkerrel a ruhán kívül) kísértek be egy nagy tárgyalóterembe udvariasan. A fotelek a teremben a fal mentén körben vannak elhelyezve, a fő helyen a meghívó, majd jobbra, balra tőle a legfontosabb vendégek, a kevésbé fontosak, végül a saját sleppje foglal helyet. A szolgák füstölővel kárnak körbe, mielőtt a meghívó megérkezik a terembe. Miután mindenki helyet foglalt, újabb füstölés, illendő a kezeddel magad felé legyezni a füstöt. Nem illendő azt hinni, hogy valami kaját hoztak és bekapni egy darab parazsat…

Először általánosan mindenki kifejezi örömét, hogy találkozhatott a másikkal, majd csak ezután lehet rátérni a találkozó konkrét tárgyára. A szolgák mindeközben datolyát, kávét (arab módra), vizet, különféle teát a jellegzetes kis csészében, ismét kávét és ismét teát kínálnak fel. Ha kérsz még, add vissza a csészédet és újratöltik, ha elfogyott, automatikusan újratöltik, ha nem kérsz már, fedd el a kezeddel a csésze száját és enyhény billegtetve, rázogatva add vissza.

Délután megfordult a szél és  elindult felénk egy homokvihar. Magyon fenyegetően nézett ki a szobám ablakából, de végül elvonult, nem csapott le.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search