In Szaúd-Arábia

Nyilván minden útibeszámoló elmondja, hogy Rijád egy metropolisz. Ez így is van, hatalmas a tömeg, a nyüzsgés, mindenféle náció és kultúra keveredik, a hagyományosabb utcáktól a modern felhôkarcolókig megtalálható itt minden. Soksávos körgyûrûk és sugárutak szelik át a várost, és ezeken mindig óriási a forgalom.

Számomra a leginkább sokkoló volt látni, milyen ütemben terjeszkedik a város. 50 km-re a városközponttól még mindig építkezések, és nem akármilyenek, felhőkarcoló-csoportok. Hogy mire szolgálnak majd ezek az épületek, nem tudom. Remélem, valamilyen produktív üzletág irodaházai lesznek, mert ha “csak” bankok és kereskedelmi irodák, baj lehet késôbb a gazdasággal. Úgy építkeznek, mintha az életükért tennék. Ami persze akár igaz is lehet, hiszen ha 50 év múlva elfogy az olaj, nehezen lesz miből tovább.

Azt hallottam, hogy az ország a kitermelt olaja felét bocsátja csak nemzetközi forgalomba, a másik felét “házon belül” elhasználja. Tekintve, hogy jelenleg az ország a világtermelés 24%-át adja (legalábbis a világ olajtartalékainak negyede fölött rendelkezik), elképesztô energiazabálás zajlik, ha hihetünk az adatoknak.

…hamarosan videókkal, ha végre sikerül megoldanom.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search