In Szaúd-Arábia

Megtudtam, hogy az országban a MERS egyik legfőbb forrása a frissen fejt tevetej. Mellékelve a Magyar Konzuli Szolgálat honlapján található ismertető…

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A MERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus – Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes) a koronavírus törzs egyik mutációja. Hasonló a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, azaz súlyos akut légzőszervi szindróma) vírushoz, mely 2002-ben jelent meg Kínában.

A MERS abban különbözik a SARS-tól, hogy a jelenlegi ismeretek szerint – nem mutálódik, melynek köszönhetően eddig sehol sem okozott járványt. A MERS vírus ellen még nincs oltóanyag.

A világon regisztrált MERS esetek túlnyomó többségét Szaúd-Arábiában észlelték. A fertőzés által érintett területek közül különösen kiemelkedik Dzsidda, illetve fertőzéseket észleltek – csökkenő számban – Dammamban, Tabukban és a fővárosban, Rijádban is.

Tekintettel az esetek népességarányosan alacsony számára, valamint a fertőzés területi eloszlására, sem a szaúdi egészségügyi hatóságok, sem pedig a MERS terjedését és viselkedését folyamatosan monitorozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem értékeli járványosnak az előfordulást.

A szaúdi hatóságok különös intézkedéseket – a szokásos megelőző intézkedéseken kívül, mint a kórházi látogatások elengedhetetlenül szükségesre történő korlátozása, a higiénés szabályok fokozott ellenőrzése a közintézményekben, stb. – nem vezettek be.

A vírusfertőzés alapvető tünetei hasonlóak az influenzához, köhögés és láz.

A legveszélyeztetettebb korosztályok a legyengült immunrendszerrel rendelkező idős, beteg emberek, valamint a kisgyermekek. A fertőzés szempontjából kockázatot jelent a vese-elégtelenség, a légzőszervi megbetegedés, a szerzett vagy örökölt immunrendszeri probléma, a szívbetegség, a cukorbetegség, a terhesség, valamint az egészségtelen életmód és az elhízás.

A vizsgált esetek azt mutatják, hogy a vírus magától nem képes a mutációra, csak közeli kontaktus esetén, emberről-emberre terjedve fertőz, így a korai diagnosztika és megfelelő intézkedések mellett vélhetően a továbbiakban is elkerülhető lesz a koronavírus-fertőzések kiterjedése. A vírust ugyanakkor elkülönítették már denevérekben és tevékben, ez utóbbi lehet a régióban a legvalószínűbb közvetítő közeg az ember felé és ez lehet az oka a fertőzéses esetek növekedése szezonális jellegének.

A megelőzés érdekében az egyéb vírusfertőzések esetén szokásos általános higiénés szabályok fokozott betartását, a fertőzésnek jobban kitett létesítmények (pl.: kórházak) elkerülését, az arab hagyományok alapján egyébként sem jellemző közvetlen kontaktus mellőzését javasolják.

A szaúdi Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi programokkal és intézkedésekkel is igyekszik segíteni az orvosok, kutatók, laboratóriumok és kórházak munkáját, valamint megelőzni a betegség továbbterjedését és az esetleges társadalmi pánikot. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján elérhető a MERS vírussal foglalkozó angol nyelvű weboldal, ahol folyamatosan frissített információk találhatók a tünetekről, a betegség megelőzéséről, kezeléséről, és előfordulásáról. A weboldal mellett létrehoztak egy ingyenesen hívható arab nyelvű belföldi telefonszámot (8002494444) is, amelyen az érdeklődők tájékozódhatnak a betegséggel kapcsolatban.

Forrás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?szaud-arabia

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search