In Szaúd-Arábia

“A mekkai zarándoklat (arab: حج‎, tudományos átírás: ḥaǧǧ, magyarosan: haddzs) az iszlám ötödik pillére. Minden muszlim kötelessége legalább egyszer életében – ha megteheti – elvégezni a zarándoklatot Mekkába, a Szent Mecsethez (harám). A mekkai zarándoklat a muszlim holdnaptár 12. hónapja (dzu l-hiddzsa) 8. és 10. napja között végzendő, ezért a 365 napos napévet számoló nyugati naptár szerint mindig más időpontra esik. A zarándok (háddzs) a haddzs alatt világi életét felfüggesztve csak Istennek (Allah) él.”

“Az Íd al-Adhá, törökül Kurban bayramı (jelentése: áldozati ünnep) az iszlám világ egyik fontos ünnepe, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Hagyományosan az áldozati ünnepet az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának tizedik napján tartják, körülbelül hetven nappal a Ramadán, és közvetlenül a haddzs (a muszlimok éves Mekkába történő zarándoklata) után. Az ünnep négy-öt napig tart. Az iszlám holdnaptár és a Gergely-naptár közötti különbségekből adódóan az ünnep időpontja évről évre változik. Kezdete az 1435. évben 2014. október 4. (számított). ”

Forrás: Wikipédia

***

Iszlám országban élünk. A muszlim közösség a Hajj lázában ég. Mindenki a Király megnyilatkozását várja, hogy hány nap állami szabadságot kap a nép az ünnepek idejére. Az állami iskolák, kormányhivatalok és intézmények 2014-09-29G és 2014-10-11G között bezárnak.

A kollégák már két hete, vagy már régebb óta tervezgetik, hogy mikor indulnak a zarándoklatra, kivel mennek és kinek a tiszteletére / emlékére végzik a szertartást. Az utazás pontos előkészületeket igényel: aki nem kapott vízumot a Hajj-ra – pedig ez életre-szóló élmény -, újabb egy évet várhat. Azért a vízum, mert a szaúdi állam így korlátozza a zarándokok számát és még így is egyik napról a másikra 5 millió ember jelenik meg egy fele-Budapest méretű városban (Mekkában). Mindenki csak hivatalosan akkreditált utazási iroda szervezésében indulhat neki; nincs össze-vissza mászkálás, csoportok vannak.

Minden évben minden (arab) ország bizonyos kvótát kap a Szaúdi államtól; így tartva keretek között a látogatók, zarándokok számát. Hitetlen (nem muszlim) ember pedig meg sem közeítheti a várost (egyébként máskor sem, és Medinát sem, a másik Szent Mecset városát sem). Akinek nincsen Hajj vízuma, szintén kiutasítják.

Évről-évre hatalmas feladatot jelent a sokmillió ember mozgatása (egy nap alatt!); csak a jeddai repülőtérre érdemes gondolni, mint szűk keresztmetszetre. A legdrágább hotelektől kezdve a hivatalos sátortáborokig mindenféle módon próbálják elhelyezni és ellátni a tömeget.

A zarándokok speciális, varrás nélküli ruhát vesznek fel, amit nagy becsben őriznek halálukig. Az asszonyok – amennyiben zarándokok – nem takarják el arcukat, hiszen a férfiak lelke tiszta. Ghassan, aki már elutazott, hogy rég látott felesége társaságában édesanyja emlékének szentelje a zarándoklatot, dilemmában van; meg is kérdezte tegnap az imámot: mikor szabad és mikor nem szabad a Hajj előtt-alatt-után a feleségével hálnia. Miután az imám megfelelő és hiteles tájékoztatásban részesítette, nagyon megörült. Rádásul az idei Hajj-vízumát sorsoláson nyerte (ilyen is van), úgyhogy jövőre ismét mehet, immár édesapja emlékének áldozva.

Mohammad szomorú; nem kapott idén Hajj-vízumot, úgyhogy nem mehet. Annyira be volt indulva, nagyon várta a lehetőséget, hiszen már itt van a célországban.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search