In Szaúd-Arábia

Isztambul szép hely. Nem láttam belőle semmit, hacsaknem a reptéri várót egy órán keresztül, ahol már gyülekeztek a népek hazafele. A beszálláskor 4 sorba rendeztek minket (A, B, C és D) a beszállókártya alapján. Én a C-be kerültem, nem tudom, miért; mindegyik sorban (az elején) csak férfiak voltak, vegyes nemzetiségűek és mind egyedül utazó. Feltűnt, hogy az általában szükségesnél fél órával korábban kezdték a beszállítást.


IMG_3578 IMG_3581

Körülbelül húszan lehettünk a gépen, amikor elindult az áradat. A szaúdi családok, akik bevásárlókörúton voltak az ünnepek alatt Isztambulban. Hozták a rengeteg gyereket, csomagot, vásárolt holmit. Háromnegyed óráig tartott, amíg az összes gyerek, csomag, holmi a helyére került. Mellém két fiatalember ült, szinglik, nem is tudom, mit kerestek ők ott.

A szabadságat töltő szaúdi – ha kevésbé tehetős – egy helyi városban vesz ki szobát a családnak. A jobban eleresztettek Jordániába, Törökországba, Dubaiba és Bahreinbe mennek bevásárolni. Az egyedülálló fiatalemberek kedvelt úticélja Thaiföld, Korea, Indonézia és Vietnam. Ugye világos, miért.

A még tehetősebb családok Nyugat-Európába mennek körülnézni és bevásárolni, és ha már ott vannak és igazán akarják rázni a rongyot; a cél a tengerentúl; USA és Ausztrália. Minél messzebb, annál többet láttak a világból a shopping mall-okból, ugye.

De mindez unalmassá is válhat, hiszen már a szaúdiak között is jó szokás a nyugati szokás, hogy kétszer nem megyünk ugyanarra a helyre. A legújabb trend ezért Közép-Kelet Európa. Hamarosan ezek az országok komoly (bevásárló-)turizmusra számíthatnak Szaúd-Arábia felől; érdemes rá felkészülni.

***

Megérkezve a helyi reptérre, meglepően gyors immigráció után (még mosolygott is a hivatalnok) kb. háromnegyed óráig tartott, míg az összes nép megszerezte a csomagjait. Kis reptérről van szó, még kisebb szállítószalaggal, az is beszorítva egy sarokba. Ha egyszerre rohamozza meg mindenki; remélve, hogy az ő bőröndje lesz az első, nagyon hamar olyan tumultus alakul ki, hogy senki se ki, se be nem tud mozdulni a sok kofferkuli között anélkül, hogy akrobata módon átlibegne felettük. Ezt azért elég bonyolult egy nehéz bőrönddel bokatörés nélkül előadni.

Egyszerre rohamozta meg mindenki. Nem az övé volt az első. A mohó algoritmus nem nyert. Más sem.

***

Ma reggel felébredve kinézek az ablakon és régi ismerősömet látom, a szembe-szomszéd kisfiút, ahogy még mindig rendületlenül várja az iskolabuszt. Sosem találkoztunk, valószínűleg nem is fogunk soha, mégis jó látni, hogy a dolgok még mindig rendben mennek itt, a szokásos ritmusukban telnek a napok.

IMG_3583

***

Az évszakváltás porral jár. Fojtogató, nyomasztó porral. Minden fátyolos lesz tőle, csípi a szemed, köhögnöd kell, nem nyithatsz ablakot, pedig nincs már annyira meleg kint. Még estefelé is látszik belőle valami.

Ez nem a Hold, hanem a Nap.

IMG_3585

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search