In Szaúd-Arábia

Minden percben történik egy baleset és minden átlagos napon 17 ember hal meg az utakon Szaúd-Arábiában.

accident

A Szaúdi Egészségügyi Minisztérium szerint 2012-ben 598.300 baleset történt, ez napi átlagban 1.614 és óránkét 67.

Az adatok növekvő trendet mutatnak: 2011-hez képest 8, de 2009-hez viszonyítva már 22 százalékkal magasabb az esetek száma.

A halálos közlekedési balesetek 25 százaléka a mekkai régióban, a hatalmas ország nyugati felén következik be. Sajnos, Mekka vezeti a sérüléses balesetek listáját is 27 százalékkal, míg 28 százalékos aránnyal a főváros, Rijád vezeti az országos közlekedési baleseti listát.

A hatósági kampányok erőfeszítései a kaotikus vezetési szokások megregulázására gyakran ellenállásba ütköznek a szabálytalan vezetők és gyorshajtók részéről.

A nagyvárosok kereszteződéseiben és az autópályákon telepített kamerák és traffipaxok sikeresen csökkentették a balesetek számát. A hatóságok most a Saher, a térfigyelő kamerarendszer kiterjesztését tervezik 2018-ig az ország minden tartományára.

A szabálytalan vezetők tiltakozó kiáltványokkal megpróbálták kikezdeni a rendszert olyan vallási tételre hivatkozva, hogy a büntetések kifizetése a megtakarításaikat fenyegetné (ugyanis, ha valakit lefotóz egy kamera, a büntetési tételt a rendszer minden külön eljárás nélkül azonnal levonja a bankszámlájáról, a szerk.), de ezt a vallási vezetők elutasították.

Számos vallási elöljáró ragaszkodik hozzá, hogy a rendszer kijátszása nem megengedett és a büntetést bizony ki kell fizetni. Azzal a szándékkal, hogy elkerüljék a kamerák lencséjét, némely sofőr fortélyokat alkalmazott, hogy lehetetlenné tegye az azonosítást.

Mindazonáltal a közlekedési hatóságok nemrég azt állították, hogy fejlettebb technológiájú kamerákat állítanak üzembe a szabályszegők felismerésének érdekében. A rendszámfelismerő rendszer a hírek szerint képes a leolvasásra még akkor is, ha a vezető meghamisítja, lefesti vagy leragasztja a rendszámot.

Forrás: Gulf News

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search